Marx Veya Marks & Spencer Gezidekiler için Fark Etmiyordu Ama Onlar Evrimin Son Halkası Oldular

evrim

(Sevgili Turgay’ın yazısından esinlenerek)

Bazı ideoloji fanatikleri Marx’ı, Lenin’i okumadan, artık değer v.b nedir bilmeden solcu olunamayacağını, Atatürkçü’lerin bir kısmı Nutuk’u okumadan Atatürkçü, liberaller Adam Smith’i bilmeden liberal, İslamcılar da dua, Kuran okumadan müslüman olunamayacağını söyler. Kendileri okuyup sahiplendikleri ideolojilere ne kadar uyduklarına bakmadan ahkam kesebilirler.

Bu kimlikleri okuyarak elde edemeyiz, içimize sindiremeyiz. Aslolan, bunları okuyarak öğrenmemiş olsak da hissiyatımızın bunlara ne kadar uyduğudur. Hissiyatımız da bir ideolojiye hapsolamayacak kadar özgürdür sonuçta. Hissiyatımız okuyarak edindiğimiz düşüncelerimize uymayı reddebilir. Dolayısı ile biz ideolojilere değil, ideolojiler bize ne kadar uyarsa o kadar solcu, sağcı, , liberal, milliyetçi, müslüman, anarşist, demokrat, kapitalist v.b oluruz.

Bazılarımız biraz ondan biraz bundan alabilir ama herşeyden biraz, ortaya karışık misali olursa da bi bok olamamışız demektir. Negatif bir anlam yüklemedim. Bi bok olamamak bence iyidir. Dışarda demokrat evde faşist, muhabbette solcu fabrikasında kapitalist olanlar var. Az da değiller. Bunlar hissederek değil, okuyarak, idolojiyi, doktrini, felsefeyi ders gibi çalışarak, üzerlerine copy/paste yaparak edinenlerdir.

Sonuç olarak Gezideki çekirdek grup içinde belki Marx’la Marx & Spencer’ı karıştıranlar bile vardı. Ama solcu gibi eşit paylaştılar, demokrat gibi hoşgörülüydüler, anarşist gibi kurallara gerek yok biz böyle güzel idare ederiz dediler. Belki ateisttiler ama namaza duranları korudular. Bizim bildiğimiz anlamda ideolojleri yok gibiydi. Onlara apolitik dediler, herhalde klasik “politik” olma tanımlamalarımıza uymadıkları için, ama sonuçta özlediğimiz “nihayet evrimleşebilmiş” insan gibiydiler.

Darwin’le özdeşleşen evrim kavramında, evrimin iyiye doğru gideceği gibi yanlış bir algılanış vardır.

Halbuki evrim sadece “uygun” olanın hayatta kalacağını önerir. Evrimleşen iyi/kötü, çirkin/güzel olabilir, baze hatalı/kötüler de uygun olup hayatta kalabilir. Dolayısı ile resimdeki gibi, evrimin yanlış halkaları da olabilir.

Ama görünen o ki bir kısım insan türü nihayet “gezi insanı” na evrildiler.