Aile İçi Şiddet ve Geleneğe Saygı

Bölüm 1

İtalya’da küçük bir kasabada, katolik bir ailenin çocuğu doğar. Adını o günün azizine atfen Stefano koyarlar. Doğumundan kısa bir süre sonra vaftiz edilir ve daha kendini bilemeden pazarları kiliseye götürülüp, ayinler dinlettirilir. Çocuk ailesinden ve kiliseden Baba/Oğul/Kutsal Ruh üçlemesini öğrenir. 10 yaşında kilise korosuna da girebilirse pek memnun olunur.

Muhammed kimdir henüz bilmez. Zaten kilisenin de Muhammed’le arası yoktur.

Çankırı’nın küçük bir kasabasında bir çocuk doğar. Adını Mustafa koyarlar, kulağına ezan okunur. 5 yaşında dua ezberler, 6 yaşında Kuran kursuna gider. Aile pek memnun olur.

İsa’yı bilir, olmamış Muhammed gelmiş der.

İki çocuğun da kafaları karışmaz. Öğretileni bilirler, severler.

Bu çocuk yetiştirme tarzına “medeni” dünyada hoş görüyle, geleneklere göreneklere saygı çerçevesinde bakılır.

Bölüm 2

Almanya’da küçük bir kasabada bir çocuk doğar. Dedesi meşhur Goebbels’dir. Adını dedeye ithafen Joseph koyarlar. 9 yaşında Kavgam’ın resimli romanını okur. Gizlice faşist grupların toplantılarına götürülür. 14 yaşında faşist olur. Aile pek memnun olur.

Fransa’da bir çocuk doğar. Aile komünisttir. Adını Cornelius koyarlar. Ninni olarak Enternasyonel marşını dinler. 13 yaşında Komünist Manifesto’yu ezbere okur. Aile pek memnun olur.

Bu iki çocuğun da kafaları henüz karışmaz.

Ama bu ikinci çocuk yetiştirme tarzına “medeni” dünyada hoş görüyle, geleneklere göreneklere saygı çerçevesinde bakılmaz. Komşular duyarsa şikayet edip çocuğu aileden aldırtabilirler.

Çocuğuna kendi dinini zoraki öğretmek, seçme şansını vermemek neden hoşörü ve saygıyla karşılanıyor da kendi ideolojini öğretmek karşılanmıyor?

Belki büyüyüp dünyayı tanımaya başladıklarında, Italya’daki çocuk müslüman, Çankırı’daki ateist, Almanya’daki demokrat, Fransa’daki kapitalist olacaktı.

Neden geleneğe saygı diye işine gelince kullanılan saçma bir laf var?

O zaman, kadının bile “kocamdır döver, sevdiği için dövüyor” diyerek özetlediği geleneğe neden saygı duyulmuyor da aile içi şiddet sayılıyor?

Bunların hepsi aile içi şiddete girmiyor mu?

Bölüm 3 (Son)

Çocukların hepsi birbirine düşman olur.