Kiminki Daha Büyük?

Algılama sorunu başlığı okuduğumuz anda başlıyor sanki. Aklımıza orta okul yıllarımız, sonraki yıllardan “büyüklük değil, işlev önemli” gibi cümleler geliyorsa algılamamız yanlış yönde yola çıkmış demektir. Ama bu, sıradaki yanlış anlamanın yanında çok masum kalır.

Bugün İzmir’e gidiyorum. Havaalanına giderken dev harflerle yazılmış. “Avrupa’nın En Büyük Adalet Sarayı” yazılarını gördüm. Belli ki çok övünülecek birşey olduğu düşünülmüş dev harflerle yazılmış. Bakmasan bile, görmemen imkansız.

Bunu böyle övünülecek birşey gibi yazdıranın algılama problemi olabilir mi? Olabilir. Veya onda problem yoktur, halkı gerzek bulduğu için “en büyüğü bizde dersek, okuyana iyi gelir, mutlu olurlar” diye düşünmüştür.

Ama çok haklıdır da böyle düşünmekte. Ağaç ormanının ortasına beton ormanı dikmekle övünen, şahane reklamlarla bunu tüm ülkeye gösterebilecek kadar da yüzsüz ve halkı gerzek zanneden başkaları da var.

Adalet sarayının ne büyüğüyle, ne de küçük olup işlevi büyük olanıyla övünmeye gerek yok. Küçük ve işlevsiz olsun daha iyi.

5,000 kişilik konser salonun var da dolduruyorsan iyidir, övünebilirsin. Adalet sarayın da kocaman ve de bütün mahkemeler doluysa övünmek yerine utanmalısın.

Bende bir algılama sorunu mu var?