POLİTIKACI MI DÜRÜST FAHİŞE Mİ?

Ben politikacı olsaydım kendimi çok ezik hissederdim. Düşünsenize mesleğinin halk nezdindeki karşılığı “yalancı, işine geldiği gibi konuşan”. Kimse kendisine “politikacı, politika yapıyorsun” denmesinden hoşlanmaz, bir tür küfür yani.

Bu durum öyle bize özgü falan da değil. En illkelinden en gelişmiş demokrasilere, yönetim biçimlerine kadar hepsinde politkacılar yalancı sayılıyor. Diziler, filmler yapılıyor politikacıların yediği haltlar anlatılıyor, yalancılıklarını, çevirdikleri dümenleri tiye alan komedi dizileri izlenme rekorları kırıyor, ödüller alıyor.

Politikacı deyince aklımıza hep kapalı kapılar ardında türlü dümenler çeviren insanlar gelmiyor mu?

Politikacı kime denir diye düşününce aklıma şunlar geldi.

1. Basit tek kelimelik cevabı olan bir soruya 10 dakika konuşup cevabı vermeyen kişiye polikacı denir.

2. Verdiği sözleri tutmayana politikacı denir.

3. Muhalefetteyken herşeye itiraz edene politikacı denir.

4. Halkı salak yerine koyana politikacı denir. Bu çok doğru olmayabilir. Doğrusu, halkın salak olanına oynayana politikacı denir olabilir.

5. Dördüncü madde dolayısı ile halkın çok salak olmayan kısmını hop oturtup hop kaldırana, “çüş artık bu kadar da olmaz, ulan göz göre göre yalan söylüyor” dedirtene de politikacı denir.

6. Sağ gösterip aslında soldan çakıldığını seneler sonra kitaplardan, hatıralardan öğrendiğimiz şeyleri yapana politikacı denir.

7. Halkın asil, kendisinin vekil olduğunu unutana ya da vekilliğin asillikten daha önemli olduğunu zannedene de politikacı denir. Buna halk da inanır. Bu sebeple vekiller yoldan geçerken asiller ona yol verir.

8. Koltuktan düşme korkusu olana politikacı denir.

9. Politikayı idealist bir meslek zannedip yapanlara kısa süre sonra “eski politikacı” denir. Ama artık lekelenmişlerdir. Geçmiş olsun.

10. Fahişelere (erkek veya kadın) de bazı bakımlardan politikacıya benzerler. Ancak politikacılığın aksine fahişelik dürüst bir meslektir. Milyonlarca kişiye yalan söylemek gerekmez. Üstelik müşteri yalanları, oyunları bilir, bunun bir yalan ve oyun olduğununun da farkındadır, parasıyla satın alır, vericem deyip vermemezlik olmaz, memnuniyet esastır.

Allah kimseyi politika batağına düşürmesin.