Anlayamadığm Şeylerden…
Şehit Düşmek Ne Demek? Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne baktım. Şehit düşmek için şöyle bir tarif var. -Kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda ölmek.
O zaman her savaşta ölene şehit diyebilir miyiz? Mesela garip Amerikan askerleri Vietnam’da, Saygon’da ya da Irak çöllerinde kutsal bir ülkü de sayılabilecek demokrasi, insan hakları v.b inançlar uğruna öldüklerini zannettiklerinde şehit oldular mı? Yoksa kendi ülkelerini ya da inandıkları rejimlerini koruyan Vietnamlılarla, Iraklılar mı şehit oldular? Amerikalı askerlere “sizin orada ne işiniz vardı sizin şehitliğiniz sayılmaz” dense, “ya biz demokrasi, insan hakları falan diye kandırıldık, meğerse amaç başkaymış, kafamız şimdi bastı” deseler hafifletici sebep var diye gene de şehitlikten faydalanamazlar mı?
Ayrıca askerciğin öyle kutsal ülküsü falan olmayabilir, savaşın sebebine de inanmayabilir. Sadece 20 yaşına gelip asker olduğu için sürüldüğü cephede, anlam da veremediği birşey için öldüğünde şehitlik mertebesine erişir mi? TDK sözlüğünde öyle bir açıklama yok ama, yoksa şehitlik sadece Müslümanlara özgü birşey mi? Eğer öyleyse, iki Müslüman ülke savaşırken, iki ülkeden ölen askerler de şehit mi olur? TDK’daki açıklamaya göre ikisi de şehit olur. Ama o zaman da Orhan Gencebay’ın Sen de Haklısın şarkısı gibi olmuyor mu? Ne yani, şehitlik verilirken haklıya haksıza bakılmıyor mu? TDK sözlüğünde hangi ülkü, hangi inanç belirtilmiyor. Her ülkü, her inanç sayılır mı?
Çok karışık yahu. Bence savaşta ölen gencecik çocuklar, milyonlarca yıllık evrimle bile gelişememiş insan türünün her türlü ekonomik/siyasi hatta şahsi iktidar saplantısını doyurabilmek için, kısaca bok yoluna gidiyorlar. Şehitlik piyango biletindeki teselli ikramiyesi gibi. Üstelik bileti de sen almamışsın ve kazanırsan büyük ikramiyeyi seni savaşa gönderen alıyor.